Osvoji 50.000 kn nagrade za školu!

Imate još malo vremena! Produžen rok za testiranje na dijabetes tipa 2, letke možete slati do 29. listopada

Autor: Porilook Solution
event 10.09.2021.
Foto: Shutterstock

Koliko volite svoju mamu, tatu, bake, djedove, ujne? Beskrajno, isto kao što oni vole vas! Projekt LikeYou2 poziva sve starije članove obitelji, susjede, prijatelje ili sve one koje poznajete da se besplatno testiraju na dijabetes tipa 2 ili ako ga već imaju, da obave kontrolni pregled.

Zašto je važno odazvati se?

Zato jer je dijabetes tipa 2 – bolest koju liječnici zbog teškog prepoznavanja ranih simptoma nazivaju “tihim ubojicom modernog doba”. Sve što trebate napraviti je otići svom liječniku obiteljske medicine, tamo će vas dočekati letak koji ćete u suradnji s liječnikom vrlo jednostavno i lako ispuniti. Na letku trebate upisati školu kojoj pripada učenik koji vas je motivirao da napravite preventivni ili kontrolni pregled na dijabetes tipa 2, a vaš će liječnik zaokružiti dodatne podatke i samo iz jedne kapljice krvi za nekoliko sekundi testirati vas na dijabetes tip 2 ili obaviti kontrolni pregled, ukoliko je potreban.

Besplatno pošaljite letak

Dio letka koji je ispunio Vaš liječnik obiteljske medicine, zahvaljujući Hrvatskoj pošti, možete besplatno, bez kupovanja poštanske marke ili stajanja u redovima, poslati na naš poštanski pretinac: P.P. 437, 10000 Zagreb.

U LikeYou2 projektu mogu sudjelovati učenici svih zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, a nagradu će dobiti ona škola, čiji će učenici motivirati najviše starijih da se testiraju ili obave kontrolni pregled na dijabetes tipa 2. Škola koja osvoji 50.000 kuna, taj će iznos trebati potrošiti za kvalitetniju i zdraviju prehranu učenika ili za poticanje tjelesne aktivnosti kako bi svi zajedno pridonijeli zdravlju najmlađih, ali i onih starijih koji su, posebno u vrijeme pandemije, u rizičnoj skupini.

LikeYou2 – javnozdravstvena kampanja koja potiče promjene

U kampanji LikeYou2 sudjeluje tridesetak vodećih hrvatskih dijabetologa – endokrinologa, internista, specijalista obiteljske medicine, epidemiologa koji objašnjavaju ključne pojmove dijabetesa, razbijaju mitove i zablude o šećernoj bolesti tipa 2, otkrivaju rizične faktore i skupine za dobivanje te bolesti, a osvrnuli su se i na utjecaj pandemije COVID-a 19 na pacijente koji imaju dijabetes tipa 2.
Koliko je bitna tjelesna aktivnost i koje namirnice su poželjne, a koje su zabranjene u prehrani oboljelih te kako stres utječe na organizam oboljelih, doznajte od relevantnih hrvatskih stručnjaka koje smo okupili na jednom mjestu – centralnoj platformi kampanje LikeYou2. U kampanji sudjeluje i renomirani hrvatski TV voditelj, autor, redatelj i glumac Robert Knjaz koji je razgovarao s oboljelima i njihovim članovima obitelji koji su otkrili kako ta bolest utječe na sve njih, dok su vodeći hrvatski dijabetolozi složno istaknuli: “Čak 70 % slučajeva nastanka dijabetesa tipa 2 se može spriječiti ili odgoditi usvajanjem zdravog načina života”.

Neumoljive brojke o pandemiji dijabetesa koje morate znati

U svijetu čak 463 milijuna ljudi ima dijabetes, a do 2045. godine taj bi broj mogao narasti do 700 milijuna. Posebno zabrinjava podatak da jedan od dvoje oboljelih ne zna da ima dijabetes. Prema podacima CroDiab registra u 2020. godini u Hrvatskoj je registrirano 310.212 osoba s dijabetesom. Procjenjuje se da je broj osoba s dijabetesom u Hrvatskoj veći od 534.000. Od toga broja samo je 58 posto oboljelih otkriveno. Čak 20 posto zdravstvenog proračuna Hrvatske troši se na liječenje dijabetesa.

Da zaključimo: Ako ste učenik zagrebačke osnovne ili srednje škole, potaknite svoje najbliže da obave preventivni ili kontrolni pregled na dijabetes tipa 2 kod svog liječnika obiteljske medicine. Tamo će vas dočekati letak koji ispunite zajedno sa svojim liječnikom, a škola čiji će učenici najviše starijih motivirati da dođu na pregled, ima priliku osvojiti 50.000 kuna, a škola taj novac mora potrošiti za poboljšanje kvalitete života svojih učenika.

Veliko hvala svim učenicima i njihovim bližnjima, kao i liječnicima, bez čijeg angažmana, truda i vremena, ova kampanja ne bi bila moguća. Kampanju LikeYou2 podržavaju Ministarstvo zdravstva, Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar i Hrvatska pošta.

Pravila nagradnog projekta LikeYou2 pogledajte ovdje.