ZDRAVA HRANA KAO PREVENCIJA

Otkrivamo top 5 poželjnih i nepoželjnih namirnica za oboljele od dijabetesa tipa 2

Autor: Porilook Solution
event 04.10.2021.
Dr. sc. Ana-Marija Liberati Pršo, dr. med., spec. interne medicine, dr. sc. nutricionizma, KB Sveti Duh i Tihana Šadek, nutricionistica, Zagrebačko dijabetičko društvo

Doznajte što internistica i nutricionistica dr. sc. Ana Marija Liberati Pršo i nutricionistica Tihana Šadek savjetuju koju hranu jesti za bolju regulaciju glikemije i izbjegavanje kroničnih komplikacija šećerne bolesti.

Pogledajte idealan dnevni jelovnik za pacijente koji boluju od dijabetesa tipa 2.

Kada razgovaramo o dijabetesu tipa 2 i kontekstu prehrane, ono što je najvažnije je na vrijeme uvesti zdrave prehrambene navike odnosno već od najranije životne dobi ukazati na važnost svakodnevne konzumacije zdravih namirnica. Ukoliko je prehrana pravilna i ako je kombiniramo s tjelesnom aktivnosti, puno je manja šansa da se razvije pretilost. Ona je osnovni korak za razvoj dijabetesa tipa 2. Od najranije životne dobi trebali bismo krenuti sa zdravim prehrambenim navikama, jer je u tom slučaju minimalna šansa da se razvije dijabetes tipa 2 – istaknula je internistica i nutricionistica dr. sc. Ana Marija Liberati Pršo iz zagrebačke KB Sveti Duh.

Dodala je da ukoliko netko već ima dijagnosticiran dijabetes tipa 2, pravilna prehrana odnosno nutritivna medicinska terapija prvi je korak kako u liječenju tako i u postizanju kvalitete života naših bolesnika.

Dr. sc. Liberati Pršo objašnjava kako je zdrava prehrana izuzetno važna kao prevencija, ali izuzetno je bitna i za liječenje dijabetesa tipa 2. Mi već dugi niz godina detaljno pratimo jelovnike naših pacijenata, uparujemo ih s njihovim dnevnicima samokontrole glikemije i tako točno vidimo kako određene namirnice utječu na kretanje vrijednosti šećera u krvi.

Zagrebačko dijabetičko društvo savjetuje i educira oboljele od dijabetesa tipa 2 i daje im najbitnije informacije o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani kako bi dijabetičari teorijska načela o zdravoj prehrani lakše koristili u svakodnevnom životu, rekla je nutricionistica Tihana Šadek iz Zagrebačkog dijabetičkog društva.

U poželjne namirnice spada neškrobno povrće poput ljetnih salata. Rajčica, paprika, krastavci, tikvice, patlidžani, to su sve namirnice koje se preporučuju jesti, posebno oboljelima od dijabetesa tipa 2. Nepoželjne namirnice su sve vrste rafinirane hrane, dakle proizvodi bogati jednostavnim ugljikohidratima odnosno bijelim brašnom i šećerom. Ne preporučuju se jesti ni proizvodi od prerađenog mesa koji su bogati aditivima. To su nepoželjni industrijski proizvodi koje dijabetičari svakako trebaju izbjegavati – istaknula je nutricionistica Šadek.

Liječnica i nutricionistica kažu da su dugi niz godina, čak desetljećima, oboljelima od dijabetesa ograničavali energetski unos kalorija. Pacijenti bi dobivali gotove jelovnike od 1100 do 1300 kilokalorija. Ukupni energetski unos nije ključan, puno je važnija vrsta hrane odnosno namirnica, koja se unosi. Važno je da se unese nutritivno gusta namirnica (bogata vitaminima, mineralima, mikronutrijentima, antioksidansima) s niskim glikemijskim indeksom.

Kako uz pravilnu prehranu izbjeći kronične komplikacije dijabetesa tipa 2 doznajte u videu:

Sadržaj nastao u suradnji s Novo Nordisk Hrvatska.