Ne zanemarujte ih!

Ovo su rani znakovi dijabetesa tipa 2: Važno je prepoznati prve simptome kako bi lakše kontrolirali bolest

Autor: Porilook Solution
event 23.09.2021.
Maja Bakula, dr. med., internist – endokrinolog i dijabetolog, KB Merkur, Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac

Svi ljudi stariji od 40 godina, koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu, nisu dovoljno fizički aktivni i ne hrane se zdravo, trebali bi se kod svog liječnika obiteljske medicine jednom na godinu testirati na dijabetes tipa 2.

Dijabetes tipa 2 najčešće se ne prepoznaje dovoljno rano jer u početku ne daje neke upečatljive simptome. No blagi simptomi koji upućuju na dijabetes su: suhoća usta, žeđ, učestalo mokrenje, umor, usporeno zacjeljivanje rana i genitalni svrbež, istaknula je dr. Maja Bakula, dr.med. specijalist internist, subspecijalist endokrinologije i dijabetologije, iz Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac, pri KB Merkur.

Dodala je da je šećerna bolest podmukla bolest jer ne daje simptome u početku, a ako je ne prepoznamo na vrijeme, može doći do ružnih i kroničnih komplikacija, koje zahvaćaju velike i male krvne žile, odnosno dovodi do kardiovaskularnih bolesti. Najčešće su to srčani ili moždani udar, tu je sljepoća i terminalna faza bolesti bubrega, koja završava dijalizom.

Liječničke kontrole izuzetno su bitne, što zbog pravovremenog otkrivanja bolesti, što zbog korekcija životnih navika. Svi stariji od 40 godina trebali bi se kod svog liječnika obiteljske medicine testirati barem jednom na godinu. Testirati bi se trebali i oni mlađi, ukoliko su pretili i žene koje su imale dijabetes u trudnoći, koji je također, jedan od rizika. Prisutnost dijabetesa tipa 2 u nečijoj bližoj obitelji također je rizičan faktor, a ne trebamo zanemariti ni povišene masnoće u krvi kao ni hipertenziju odnosno povišeni krvni tlak – istaknula je dr. Bakula.

Dijabetes tipa 2 nije teško prevenirati, ako imamo zdrave životne navike. Trebali bismo se zdravo hraniti, kontrolirati tjelesnu težinu i biti fizički aktivni.

Kako osvijestiti naše sugrađane o opasnostima ove bolesti i što još savjetuje dr. Bakula, doznajte u videu:

Sadržaj nastao u suradnji s Novo Nordisk Hrvatska.