Tjelesna aktivnost u liječenju dijabetesa tipa 2

Liječnica otkriva koje su vježbe idealne za kontrolu težine, ali i šećera u krvi

Autor: Porilook Solution
event 04.10.2021.
Doc. dr. sc. Maja Cigrovski Berković, dr.med., specijalist endokrinologije i dijabetologije, KB Dubrava

Kod aerobnog vježbanja bitno je da se vježbe rade barem svaki drugi dan kako bi se održao kontinuitet te sačuvali zdravstveni efekti vježbanja.

Šećerna bolest usko je povezana sa sjedilačkim načinom života i lošom prehranom, tako da tjelesno vježbanje itekako može pomoći, kako u liječenju tako i u prevenciji te bolesti. Dijabetes tipa 2 povezan je s prekomjernom tjelesnom težinom pa je tjelesna aktivnost, koja pomaže i u smanjenju težine, uvijek dobrodošla jer može pomoći i u regulaciji dijabetesa, istaknula je doc. dr. sc. Maja Cigrovski Berković, dr. med. spec. endokrinologije i dijabetologije iz zagrebačke KB Dubrava.

Za dijabetičare su najbolje aerobne vježbe poput žustrog hodanja, plesa, plivanja, trčanja ili rolanja u kojima se koriste velike mišićne skupine. Pacijenti bi trebali vježbati barem pola sata na dan, a izuzetno je bitno da se ne preskaču dani. Kod aerobnog vježbanja, važno je da se vježbe rade barem svaki drugi dan kako bi se sačuvali zdravstveni efekti vježbanja kao i bolja osjetljivost mišićnog tkiva na djelovanje hormona inzulina koji je bitan za regulaciju i održavanje šećera u krvi u normalnim vrijednostima. Utjecaj tjelesne aktivnosti na razinu glukoze u krvi je vrlo mjerljiv i jako velik i oboljeli ga vole sami isprobati. Docentica Cigrovski Berković dodala je da, primjerice, pacijenti nakon što pojedu obrok, odlaze u dužu šetnju kako bi si izmjerili razinu šećera u krvi i provjerili koliko će ona nakon tjelesne aktivnosti pasti. Nakon toga, te vrijednosti usporede s vremenom koje provedu sjedeći nakon ručka.

Rezultati kliničkih istraživanja pokazuju da tjelesna aktivnost koja je posvećena i redovita dovodi do smanjenja jednog nalaza koji se zove glikozilirani hemoglobin i to do 1 % što je na razini potentnih lijekova koje koristimo u liječenju dijabetesa – zaključila je doc. dr. sc. Cigrovski Berković.

Kako tjelesna neaktivnost djeluje na oboljele od dijabetesa tipa 2 i što se događa u njihovu organizmu doznajte u videu:

Sadržaj nastao u suradnji s Novo Nordisk Hrvatska.