Moja borba sa šećernom bolešću:

Kako izgleda život s dijabetesom tipa 2?

Autor: Porilook Solution
event 23.09.2021.
Denis Papež

Denisu Papežu svakodnevica se, nakon dijagnoze, uvelike promijenila. Više pazi na raspored obroka, živi mnogo aktivnije, doručak ne preskače, a za gablec više ne jede sendviče ni fast food. Od specijalista obiteljske medicine dobio je opće upute o prehrani, a u Facebook grupi iskusnih dijabetičara pomogli su mu sa savjetima zdrave prehrane.

Petrinjcu Denisu Papežu, dijabetes tipa 2 dijagnosticiran je lani u listopadu. Prve simptome imao je duže vrijeme, no pripisivao ih je nekim drugim bolestima i stanjima, ali ne i dijabetesu. Primjerice, vid mu je bio zamućen, ali kako kaže Denis, mislio je da mu se povećala dioptrija. Počeo je i učestalo mokriti i tek nakon toga, Papež se odlučio javiti svojoj liječnici obiteljske medicine. Biokemijski nalazi pokazali su povećanje glukoze u krvi i tada je Denis dobio dijagnozu – dijabetes tipa 2.

Moji roditelji imaju dijabetes i nisam bio previše iznenađen dijagnozom. Nekako mi je laknulo jer sam tada znao kako ću dalje. Moja se obitelj isprva uplašila, no kako imamo iskustva s tom bolešću, nije bilo paničnih reakcija – prisjetio se Papež.

Dodao je da je dijagnozu dobio u vrijeme pandemije COVID-a 19, stoga nije uspio doći kod dijabetologa, no liječnica obiteljske medicine regulira mu bolest. Nakon potresa u Petrinji i Sisku, Denis je bio pod povećanim stresom, no zdravstveno stanje, tvrdi Denis, nije mu se pogoršalo.

Na terapiji sam koja funkcionira i razina glukoze u krvi mi je relativno normalna. Unatoč svojim kilogramima, aktivan sam, pazim na prehranu i prakticiram dugačke šetnje – kaže Papež.

Od specijalista obiteljske medicine dobio je opće upute o prehrani, a u Facebook grupi iskusnih dijabetičara pomogli su mu sa savjetima zdrave prehrane. Većinu savjeta dobiva od starijih pacijenata, no zbog korone, nije u osobnom kontaktu s pacijentima. Kad su kolege na poslu doznale za njegovu dijagnozu, odmah je krenula zezancija:“ Sad sigurno nećeš piti kavu sa šećerom”, šalili su se Denisove kolege.

Kompanija u kojoj radim, ima odličnu zdravstvenu skrb za svoje zaposlenike, u menzi imam odličan izbor zdravih jela, imamo jelovnike za vegetarijance kao i LCHF prehranu, stoga imam izbor zdravo se hraniti i na poslu – ističe Denis.

Svakodnevica mu se nakon dijagnoze uvelike promijenila. Više pazi na raspored obroka, živi mnogo aktivnije, doručak ne preskače, a gableci mu više nisu sendviči ni brza hrana. Sada puno pažljivije planira svoj dan, a primijetio je i da mu gode dugačke šetnje, posebice, što se tiče smanjenja razine glukoze u krvi.

Kako izgledaju liječničke kontrole dijabetesa tipa 2, kojim se tjelesnim aktivnostima Denis bavi i zašto se kod pojave prvih simptoma nije odmah javio liječniku, doznajte u videu:

Sadržaj nastao u suradnji s Novo Nordisk Hrvatska.