Svjetske smjernice za liječenje dijabetesa tipa 2

Endokrinolog – dijabetolog otkriva kako povećati kvalitetu života oboljelih

Autor: Porilook Solution
event 23.09.2021.
Izv. prof. dr. sc. Srećko Marušić, dr. med., specijalist internist i klinički farmakolog, subspecijalist endokrinolog i dijabetolog, KB Dubrava

Individualni pristup predstavlja zlatni standard u liječenju osoba sa šećernom bolesti tipa 2. Ranim otkrivanjem i pravovremenim liječenjem dijabetesa tipa 2 moguće je izbjeći ili odgoditi razvoj kroničnih komplikacija i poboljšati kvalitetu života oboljelih.

Postoje različite smjernice za liječenje dijabetesa, a ono što je važno znati je to da su one pisane na osnovu rezultata velikih kliničkih istraživanja i na temelju njih možemo zaključiti da, ako se pridržavamo tih smjernica, imat ćemo najbolje rezultate u liječenju, istaknuo je izv. prof. dr. sc. Srećko Marušić, dr. med., specijalist internist i klinički farmakolog, subspecijalist endokrinolog i dijabetolog iz zagrebačke KB Dubrava.

Terapijske smjernice se mogu donositi na različitim razinama. Postoje američke, europske pa i hrvatske smjernice i one su u osnovi dosta slične. Ako se pridržavamo bilo kojih od navedenih smjernica, rezultati liječenja će biti uspješni. Ono što je jako važno shvatiti, smjernice ne možemo uvijek primijeniti u svakodnevnom životu, to su više opće upute, a odluku donose zajedno liječnik i pacijent. Najbitnija je suradnja liječnika i pacijenta da bi liječenje dijabetesa tipa 2 bilo što uspješnije – smatra izv. prof. dr. sc. Marušić.

Dodao je da pacijenti ne trebaju poznavati smjernice jer liječnici o njima vode računa. Bitno je da u razgovoru s pacijentom liječnici odrede terapiju koja je prihvatljiva oboljelima. Kod dijabetesa kao i kod drugih kroničnih bolesti, pacijenti ne uzimaju lijekove točno onako kako ih liječnik prepiše. Prema nekim istraživanjima, pacijenti uzimaju tek oko 50 posto propisanih doza. Svakako je ključno razgovarati s pacijentom da se postigne dogovor odnosno plan liječenja.

Koliko su smjernice bitne za liječenje dijabetesa tipa 2 pogledajte u videu:

Što se tiče hrvatskih smjernica, Hrvatsko društvo za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora izradilo je 2011. godine prve nacionalne smjernice o prehrani, edukaciji i samokontroli te farmakološkom liječenju šećerne bolesti tipa 2. Zaključak je da je individualan pristup temeljen na fiziološkim principima regulacije glikemije nužan u liječenju osoba sa šećernom bolesti.

Ciljeve liječenja i odabir terapije treba prilagoditi oboljeloj osobi, uzimajući u obzir životnu dob, trajanje bolesti, očekivano trajanje života, rizik od hipoglikemije, komorbiditete, razvijene vaskularne bolesti. Zbog svega navedenog, svakako je od nacionalnog interesa imati praktične, racionalne i provedive smjernice za farmakološko liječenje šećerne bolesti tipa 2. Ranim otkrivanjem i pravovremenim liječenjem dijabetesa moguće je izbjeći ili odgoditi razvitak kroničnih komplikacija i poboljšati kvalitetu života osobe sa šećernom bolesti tipa 2.

Sadržaj nastao u suradnji s Novo Nordisk Hrvatska.