Utjecaj pandemije COVID-a 19 na druge bolesti

Dr. Tanja Režić otkriva kako je pandemija koronavirusa utjecala na dijabetes tipa 2

Autor: Porilook Solution
event 23.09.2021.
Tanja Režić, dr. med, specijalst endokrinologije i dijabetologije, KB Dubrava

Sada imamo dosta lošije reguliranih pacijenata sa šećernom bolesti. Kod pacijenata koji imaju dijabetes, a dobili su koronavirus, specifično je to što su to pacijenti sa slabijom regulacijom glukoze i upravo su oni dobili teži oblik bolesti.

Svakih osam sekundi jedna osoba u dobi od 20 do 79 godina u svijetu umre od dijabetesa. (Fusnota*1) Procjenjuje se da će do 2045. godine taj broj narasti na 700 milijuna. Još više zabrinjava činjenica da jedan od dvoje oboljelih ne zna da ima dijabetes. U svijetu je 2019. godine čak 760 milijardi dolara potrošeno na liječenje dijabetesa. Dolaskom pandemije COVID-a 19 situacija se dodatno komplicira za sve one koji imaju neku kroničnu bolest, a kako je koronavirus utjecao na oboljele od dijabetesa tipa 2, doznali smo od dr. Tanje Režić, dr. med, specijalista endokrinologije i dijabetologije iz KB Dubrava.

Dr. Režić navodi kako je pandemija koronavirusa negativno utjecala na dijabetes kao i na ostale kronične bolesti. Temelj liječenja dijabetesa su zdrava prehrana i tjelovježba, a većina ljudi tijekom pandemije se manje kretala i hladnjak je nekako bio svima puno dostupniji, manje smo se družili i izlazili te puno više jeli. Mnogo pacijenata dobilo je na tjelesnoj masi što je pridonijelo negativnoj regulaciji same bolesti. Također, brojni pacijenti zarazili su se koronavirusom što je, također, negativno utjecalo na bolest.

Dodala je da se u KB Dubrava, koja se na neko vrijeme pretvorila u COVID bolnicu, negativni pacijenti s dijabetesom tipa 2, nisu mogli kontrolirati. U to vrijeme pacijenti koji imaju dijabetes tipa 2 nisu mogli na specijalističke kontrole jer su bile teže dostupne. Međutim, u posljednja četiri mjeseca, kada su se stvari počele vraćati u normalu, oboljelima od dijabetesa tipa 2, dolazak dijabetologu ponovno je olakšan.

Sada imamo dosta lošije reguliranih pacijenata sa šećernom bolesti. Kod pacijenata koji imaju dijabetes i koji su dobili koronavirus specifično je to što su to pacijenti sa slabijom regulacijom glukoze i oni su dobili teži oblik bolesti i završavali su na jedinicama intenzivne skrbi, za razliku od onih koji su bolje regulirali glukozu. Pandemija koronavirusa smanjila je kvalitetu života oboljelih jer su sami morali paziti na prehranu i tjelovježbu, a ako su dobili neke infekcije, imali su više perioda loše regulacije glukoze. To je, osim za oboljele, veliko opterećenje i za cijelu obitelj – istaknula je dr. Režić

Što savjetuje oboljelima od dijabetesa tipa 2 i kako je pandemija COVID-a 19 utjecala na oboljele od šećerne bolesti pogledajte u videu:

*1 International Diabetes Federation, IDF Diabetes Atlas, 9th edn. Brussels, Belgium: 2019