Razbijamo mitove o dijabetesu

Dijabetolog otkriva najčešće zablude o najraširenijoj bolesti današnjice

Autor: Porilook Solution
event 04.10.2021.
Davorka Herman Mahečić, dr. med., specijalist interne medicine, subspecijalist endokrinologije i dijabetologije

O dijabetesu tipa 2 kruže mnogi mitovi, a jedan od njih je da to nije opasna i česta bolest. Dr. Herman Mahečić objašnjava zašto u te opasne mitove ne treba vjerovati.

Dijabetes je opasna i podmukla bolest i o njoj postoje deseci već uvriježenih mitova, a naša voditeljica Iva Perković razgovarala je s dr. Davorkom Herman Mahečić, dr.med, specijalist interne medicine, subspecijalist endokrinologije i dijabetologije, koja objašnjava zašto u te opasne zablude ne treba vjerovati. Jedan od mitova je da dijabetes tipa 2 nije opasna bolest jer se regulira isključivo zdravom prehranom.

To je jedna od većih zabluda, jer zdrava prehrana, nažalost, nije dovoljna. Mi dijabetes ipak moramo liječiti. Postoji puno načina liječenja i mnogo lijekova, koji su definitivno dobri. Prehrana je temelj i nema tog lijeka koji nama može nadomjestiti onu važnost koju prehrana ima. No, to ipak nije dovoljno, moramo malo posegnuti u „kemiju“ da bi pacijenti imali bolje ishode liječenja – kaže dr. Herman Mahečić.

Koliko su pacijenti spremni promijeniti svoj način života odnosno prehranu kad im se dijagnosticira dijabetes tipa 2 i kako ih motivirati da promjene životne navike?

Mi smo narod koji voli stvari rješavati za stolom, sve lijepe i ružne trenutke mi rješavamo za stolom. I kad se postavite tako da prehranu približite pacijentima na način da nema zabrana i da to ne znači samo izbaciti slatko već da čovjek s dijabetesom može biti sit, a istovremeno može fino jesti i može se družiti, ali to ipak treba biti nekako strukturirano, pacijenti lakše usvajaju zdrave prehrambene navike – smatra dr. Herman Mahečić.

Drugi mit koji se veže uz dijabetes tipa 2 je: Moj susjed ima dijabetes i kad mu je liječnik propisao inzulin, on je ubrzo umro.

To je jedna od češćih zabluda. Svi mi imamo neka osobna iskustva, uz koja vežemo neke događaje u životu, a baš kod dijabetesa je prisutna ta pogrešna poveznica između inzulina i nečeg lošeg. No inzulin nije bauk, uvođenje inzulina je prekretnica u životu svakog čovjeka s dijabetesom. Definitivno, inzulin nije kriv za nešto loše što se dogodilo. Mi danas znamo da se vrlo često odgađa uvođenje inzulina, mi se damo malo nagovoriti, pacijenti tome nisu skloni i kad uvodimo inzulin, zapravo već kasnimo i zato se znaju događati loše stvari. Naglašavam, ne zato što je inzulin već tu, dapače, mi želimo dati inzulin da bi naši pacijenti dulje i kvalitetnije živjeli.

Što o ostalim mitovima i zabludama koji se najčešće vežu uz dijabetes poput one da je dijabetes tipa 2 rijetka bolest i da od nje obolijevaju isključivo stariji kaže dr. Herman Mahečić doznajte u našem videu:

Sadržaj nastao u suradnji s Novo Nordisk Hrvatska.